Przejdź do treści

Profesjonalne oświetlenie żywności

Profesjonalne oświetlenie żywności

Oświetlenie sklepu spożywczego.

Każdy rodzaj działalności publicznej musi zwracać uwagę na oświetlenie, aby zapewnić sobie pomyślny wynik. Jeśli chodzi o oświetlenie sklepu spożywczego, nie można zaprzeczyć, że ważne jest wyróżnianie produktów w atrakcyjny sposób poprzez odpowiednie oświetlenie. Szczególnym obszarem pod względem instalacji energooszczędnych rozwiązań oświetleniowych jest sala sprzedażna. Patrząc na oświetlenie tematycznych stoisk spożywczych, należy wziąć pod uwagę cztery główne aspekty:

Profesjonalne oświetlenie żywności: natężenie oświetlenia

Wyobraź sobie, że wędrujesz po alejkach sklepu spożywczego. Podziwiaj dobrze oświetlone czerwone pomidory, starannie rozłożone w pobliżu jasnozielonych główek sałaty. Zatrzymaj się, aby popatrzeć na schludne rzędy gotowych szaszłyków. Na koniec rozkoszuj się uroczymi rzędami ciastek w dziale piekarni i ciastek. Wszystkie te wyśmienite produkty spożywcze, które pobudzają zmysł smaku, przyciągają również wzrok kolorami.

Oświetlenie sklepów spożywczych w sprytny sposób uwydatnia piękno żywności i zwraca uwagę konsumenta na szczególnie dobrze wyeksponowane produkty. Odpowiednie oświetlenie wymaga odpowiedniego strumienia światła. To właśnie dobrze dobrane natężenie oświetlenia sprawia, że artykuły spożywcze w sklepie są maksymalnie atrakcyjne. Czytaj dalej, aby znaleźć kilka wskazówek dotyczących wyboru oświetlenia, które sprawi, że Twoje świeże produkty będą na sobie skupiać uwagę twoich klientów.

Profesjonalne oświetlenie żywności

Profesjonalne oświetlenie żywności: temperatura barwowa światła

Jednym z najważniejszych elementów oświetlenia sekcji produkcyjnej jest dobór odpowiedniej temperatury barwowej. Temperaturę barwową oprawy oświetleniowej można zobaczyć na podstawie tego, czy strumień świetlny jest bardziej żółty (ciepły), czy bardziej po niebiesko-białej (chłodnej) stronie widma.

Rozważając ten ważny element, chcesz trzymać się z dala od cieplejszych opcji, ponieważ chłodniejsze wydruki pozwolą łatwiej pokazać kolory produktów, zamiast rozmyć je cieplejszymi kolorami. Celem oświetlenia w tym obszarze jest sprawienie, aby produkty wyglądały atrakcyjnie i spełniały wysokie standardy, dlatego wybierz temperaturę barwową w zakresie od 4000k do 4500k dla światła, które jest białe, ale nie zbyt niebieskie, aby nadać produktowi zabarwiony wygląd.

Profesjonalne oświetlenie żywności

Profesjonalne oświetlenie żywności: odwzorowanie koloru

Innym ważnym aspektem dotyczącym koloru w oświetleniu dla działu produkcji jest oddawanie barw. Podczas gdy temperatura jest wyjściem światła na widmo, renderowanie kolorów określa, jak dobrze światło wychwytuje lub podświetla obiekty o różnych kolorach. Ma to kluczowe znaczenie dla skutecznego oświetlenia obszaru produkcyjnego, w którym kolory przedmiotów mogą wahać się od zieleni i fioletu do pomarańczy i czerwieni.

Przy niskim współczynniku oddawania barw (CRI) oprawa oświetleniowa nie będzie w stanie wychwycić tylu kolorów lub różnicy między nimi, co może sprawić, że produkty będą wyglądać mniej niż atrakcyjnie. Większość kupujących wybiera swoje produkty w oparciu o intensywność koloru owoców lub warzyw jako wskaźnik świeżości i jakości.

 Bez odpowiednio wysokiego wskaźnika oddawania barw istnieje ryzyko, że owoce i warzywa będą wyglądać mniej atrakcyjnie dla kupujących. Dobrą zasadą jest wybór CRI co najmniej 80+ jako niskiego wyboru, a CRI około 90+ jest rozwiązaniem o wyższej wydajności dla tego obszaru.

 
 
Profesjonalne oświetlenie żywności

Profesjonalne oświetlenie żywności: niska emisja ciepła

Innym aspektem oświetlenia, który jest unikalny dla tego typu powierzchni, jest kwestia wytwarzania ciepła podczas pracy. Podczas gdy większość rozwiązań oświetleniowych w naturalny sposób traci część energii na ciepło, istnieją pewne typy lamp, w których ten problem jest bardziej powszechny. Na przykład żarówki żarowe i halogenowe mogą wytwarzać wysoki poziom ciepła, co może stanowić problem dla każdego miejsca przechowywania łatwo psujących się artykułów spożywczych. Lepiej jest wybrać diodę LED w przypadku opcji bez ogrzewania lub świetlówkę kompaktową w przypadku opcji o niskiej emisji ciepła.

Oświetlenie sklepów mięsnych

W ciągu ostatnich pięciu lat cena energii elektrycznej wzrosła o ponad 40%. Dzisiaj problem doboru oświetlenia to nie tylko dobranie natężenia światła, ale uzyskanie odpowiedniej jakości światła przy zastosowaniu rozwiązań energooszczędnych.

Oferujemy rozwiązania oparte wyłącznie o moduły ledowe europejskich producentów: Philips, Osram oraz Tridonic.

MAXI-LIGHT to firma specjalizującą się w sprzedaży oświetlenia – mamy na swoim koncie kilkaset wdrożeń oświetlenia przeznaczonego do żywności, głównie w sklepach mięsnych oraz piekarniach oraz sklepach ogólnospożywczych.

Zapraszamy do współpracy oraz kontaktowania się z nami w kwestiach związanych z doborem oświetlenia powierzchni handlowej.

Dzięki optymalizacji oferty możemy zawsze zaoferować naszym Klientom niezwykle atrakcyjne ceny. Mamy wieloletnie doświadczenie w doborze oświetlenia odpowiedniego do różnego rodzaju powierzchni handlowych.