Jaka barwa światła do serów?
Im wyższa jest wartość wyrażona w stopniach Kelwina tym światło jest chłodniejsze i jaśniejsze, odwrotnie im niższa jest ilość stopni Kelwina tym światło jest cieplejsze i bardziej żółte.
Temperatura barwowa światła.
Dobieramy odpowiednią dla asortymentu barwę światła białego.
Temperatura barwowa podaje jak ciepłe jest światło białe. Nie ma tu związku z emisją ciepła, a jedynie z barwą światła: może ona być zimna, neutralna oraz ciepła. Jednostką temperatury barwowej jest stopień Kelwina.
CEL: Dobrze dobrana barwa światła zwiększa poczucie komfortu widzenia i poprawia kolorystykę.
EFEKT: Barwa światła może aktywizować do działania – podjęcia decyzji o zakupie.
Podsumowanie: temperatura barwowa światła określa barwę światła białego, jej jednostką jest Kelwin [K]
Specjalistyczne rozwiązania oświetleniowe do serów
Na Twoim stoisku z towarami jest zwykle kilka rodzajów sera, od najbardziej suchego do najbardziej kremowego, od ciemnożółtego do białego z niebieskimi żyłkami. Delikatny i wyrafinowany ser to przede wszystkim produkt podlegający zakupom pod wpływem impulsu , a jego wygląd ma ogromny wpływ na decyzje klientów. Jakie barwa światła najlepiej nadaje się do jego prezentacji?
Jaka barwa światła do serów?
Aby zaostrzyć apetyt twoich klientów, warto zastosować dość ciepłe światło (nawet do białych serów), które przyciągnie uwagę i zachęci ich do zakupów. Wybierz więc światła pomiędzy 2700 K a 3000 K . Zdecydowanie preferuj rozproszone światło wytwarzane przez oprawy o szerokich wiązkach , które równomiernie pokryje całe stoisko z serami. Wskazane jest również stosowanie źródeł LED, które nie nagrzewają się, a tym samym nie zmienią smaku ani wyglądu oświetlanych produktów.Wskaźnik oddawania barw musi wynosić co najmniej CRI 90 , aby jak najwierniej odwzorować kolor żywności w stosunku do naturalnego oświetlenia.
Jaka barwa światła do serów?
Jeśli Twoje stoisko jest zamkniętą gablotą, uważaj na odbicia światła , które mogą przeszkadzać klientom.
Zamontuj więc światła około 20 cm od krawędzi okna po stronie klienta i jeśli to możliwe, skieruj je na produkty.
Wychodzący strumień świetlny będzie odbijał się od okna, ale odbicie będzie skierowane w stronę sufitu, a nie w oczy klientów.
W przypadku sera idealne jest lekko żółte światło, czyli ciepłobiałe światło. Ten jasny kolor przyciąga uwagę i pobudza apetyt. Ciepłe światło jest również dobre dla nabiału. Ser: barwy pomarańczowe/żółte to klasyczne produkty serowe.
Czym właściwie jest temperatura barwowa?
Temperatura barwowa różni się w zależności od rodzaju źródła światła. Od ciepłego do zimnego:
Płomień świeczki: 1500 K
Żarówka tradycyjna: 2600 – 2700 K
Żarówka halogenowa: 2700 – 3000 K
Świetlówka TL: 4500 – 6500 K
Światło dzienne: 5500 – 7000 K
Dla źródeł światła o barwie światła białej normy określają trzy zasadnicze grupy:
Barwa biała ciepła
Polska norma PN-EN 12464-1 która dotyczy oświetlenia miejsca pracy w budynku określa że, jest to temperatura barwowa niższa niż 3300 K. Diody LED o takiej barwie są zbliżone temperaturą barwową do klasycznych żarówek wolframowych.
Barwa biała neutralna
Według tej samej normy PN-EN 12464-1 jest to temperatura barwowa z zakresu pomiędzy 3300 K a 5300 K. W wypadku diod LED pod pojęciem temperatury barwowej neutralnej rozumiane są zakresy pomiędzy 3800 a 4500 K określane handlowo jako 4000 K. Światło o neutralnej barwie jest maksymalnie zbliżone do czystego światła białego, dzięki czemu pasuje we wszelkich lokalach usługowych (fryzjerskich, kosmetycznych, wizażystka, kwiaciarnia).
Barwa biała zimna
Norma PN-EN 12464-1 przyjmuje że, jest to temperatura barwowa powyżej 5300 K. Diody LED, które dają światło białe chłodne dostarczają większą ilość światła, niż barwy cieplejsze przy tej samej mocy źródła, ich wykorzystanie jest zatem bardziej ekonomiczne. W handlu przyjęte jest określanie diod LED o barwie od 5000 K jako światło zimne.
źródło: http://www.oswietleniesklepow.pl/barwa-swiatla-opraw-sklepowych.html
Jaka barwa światła do serów?
Zobacz, co spotka Twoich Klientów jeżeli zostanie źle dobra barwa światła a jego źródło będzie miało za niski indeks oddawania barw (CRI)
Proszę przesunąć linię na środku zdjęcia, żeby zobaczyć jak wygląda źle i dobrze oświetlone stoisko z serami i nabiałem.
CRI 90
CRI 80
Współczynnik oddawania barw CRI
CRI (od ang. colour rendering index), Ra – wskaźnik oddawania barw charakteryzujący źródło światła. Wyrażony jest liczbą z przedziału pomiędzy 0 a 100. Charakteryzuje, jak postrzegane są barwy oświetlanych przedmiotów. Oświetlane przedmioty wyglądają naturalniej im ten wskaźnik jest wyższy. Wraz ze wzrostem barwy są lepiej oddawane aż do CRI 100, co oznacza światło słoneczne dzienne.
CRI równy 100 pokazuje prawdziwe kolory obiektu. Tradycyjne źródła światła: żarowe i halogenowe miały CRI 100. Zazwyczaj źródła światła o CRI od 80 do 89 są uważane za dobre, a te od CRI 90 są doskonałe!
Ogólna zasada brzmi: im wyższy CRI, tym lepsza zdolność oddawania barw.
Zestaw oświetleniowy do serów i nabiału OPTYMALNY ZŁ 999 / komplet
- 3 naświetlacze BOSS LED SPOT
- trzyfazowy szynoprzewód 2m
- akcesoria montażowe
- kolor: biały 9016 lub czarny 9005
- żywotność do 50000 godzin
- gwarancja 24 miesiące
- 60% niższy pobór prądu
- darmowa przesyłka
- cena netto + 23%VAT
Zestaw oświetleniowy do serów i nabiału MESSA LED ZŁ1199 / komplet
- 3 naświetlacze MESSA LED SPOT
- trzyfazowy szynoprzewód 2m
- akcesoria montażowe
- biały 9016 lub czarny 9005
- żywotność do 50000 godzin
- gwarancja 24 miesiące
- 60% niższy pobór prądu
- darmowa przesyłka
- cena netto + 23%VAT
Zestaw oświetleniowy do serów i nabiału EKSPERT ZŁ1999 / komplet
- 6 naświetlaczy BOSS LED SPOT
- 2 x trzyfazowy szynoprzewód 2m
- akcesoria montażowe
- biały 9016 lub czarny 9005
- żywotność do 50000 godzin
- gwarancja 24 miesiące
- 60% niższy pobór prądu
- darmowa przesyłka
- cena netto + 23%VAT
Oświetlenie sery nabiał– po prostu smakowity widok!
Okazuje się, że same cechy produktów spożywczych to za mało. Argumentem decydującym o wyborze konkretnych produktów jest przede wszystkim ich wygląd. Poza samym właściwym rozmieszczeniem serów i nabiału kluczową rolę odgrywa właściwie dobrane oświetlenie. Nasze oświetlenie oddaje idealnie żywe kolory najsmaczniejszego sera i pozostałych produktów mlecznych.