Przejdź do treści

Oświetlenie specjalistyczne owoce warzywa

Światło jest jednym z głównych czynników odpowiedzialnych za odwodnienie i psucie się świeżych owoców i warzyw.

Kiedy owoce i warzywa są przetwarzane i przechowywane, ich jakość jest zagrożona przez utlenianie lipidów, reakcję chemiczną, która wpływa na kolor, smak, zapach i wartość odżywczą żywności.

Jeśli kontroluje się takie czynniki, jak ekspozycja na światło i ciepło, można zmniejszyć szybkość foto-oksydacji i zapobiec utracie składników odżywczych.

Zazielenienie jest silnie uzależnione od skumulowanych efektów jakości, czasu naświetlania i intensywności światła.

Oświetlenie specjalistyczne owoce warzywa

Oświetlenie specjalistyczne owoce warzywa

Badania pokazują, że oświetlenie wpływa na to, jak klienci postrzegają jakość, przestrzeń i charakter sklepu. Wpływa na to, ile czasu spędzają na zakupach, gdzie przechadzają się, jakie przedmioty oglądają i jak prawdopodobne jest, że przejdą od „tylko przeglądania” do kupowania.

Doradca d/s oświetlenia owoców i warzyw Maxi-Light 505-876-434

Oświetlenie specjalistyczne owoce warzywa

Większość architektów, projektantów i właścicieli sklepów zdaje sobie sprawę z możliwości wywierania wpływu przez oświetlenie. Mimo to wielu się myli.

Powody są różne. Może ich oświetlenie nie emituje odpowiedniego koloru. Być może nie wskazuje subtelnie klientów, gdzie szukać i co kupić. Środowisko może być nudne i nieatrakcyjne. A ponieważ oprawy są starszą technologią — instalowane w trudno dostępnym miejscu — energia kosztuje zbyt dużo, a naprawa problemu jest droga.

Niezależnie od tego, kiepskie oświetlenie szkodzi sprzedaży i generuje niepotrzebne koszty energii i konserwacji. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom oświetleniowym w handlu i sposobom ich uniknięcia.

Oświetlenie specjalistyczne owoce warzywa

Nie skupiasz się na tym, dokąd klienci mają się udać.

Oświetlenie otoczenia to oświetlenie ogólne, którego potrzebujesz, aby oświetlić znaczną część swojego sklepu. Ale jeśli wszystkie przedmioty są oświetlone tak samo, klienci będą traktować je tak samo: jednakowa wartość, poziom zainteresowania i poziom pilności zakupu – lub niekupowania. Dlatego specjalne grupy towarów takie jak owoce i warzywa wymagają specjalnego oświetlenia.

Nie bierzesz pod uwagę wpływu swoich świateł na nastroje klientów.

Możesz zwiększyć potrzebę kupowania wtedy i teraz dzięki dobrze ukierunkowanemu oświetleniu akcentującemu. Światła te powinny być zazwyczaj trzy razy jaśniejsze niż światła otoczenia i skierowane na produkty, które mają znaleźć klienci, generując zakupy impulsowe.

Oświetlenie specjalistyczne owoce warzywa

oswietlenie stoiska z warzywami bledy CRI 90 i CRI 80

Owoce i warzywa potrzebują dobranej barwy światła. Niektóre temperatury barwowe po prostu lepiej prezentują określone towary.

Obecnie diody LED lepiej oddają kolory bez wycinania podstawowego białego światła. Pod reflaktorami szynowymi z modułami COB LED kolory są żywe i naturalne, co pozwala sprzedawcom pokazać piękno swoich towarów i podkreślić ich promienne kolory.

Ta jakość oświetlenia jest zasługą wysokich współczynników CCT oraz CRI światła LED. CRI oznacza wskaźnik oddawania barw. Jest to wartość, która pokazuje, jak dokładnie kolory wyglądają dla ludzkiego oka, w zależności od źródła światła, w porównaniu do światła słonecznego. CRI wykorzystuje 100-punktową skalę. Im bliżej jesteś do 100, tym bardziej kolor pasuje do rzeczywistego punktu odniesienia.

Diody LED zapewniają również kupującym wrażenia, których nie mogą znaleźć w Internecie. Zdjęcia często nie oddają subtelności kolorów i faktur towarów. W świetle wysokiej jakości klient może osobiście lepiej docenić niuanse w odcieniach kolorów.

CCT natomiast określa się w stopniach Kelwina. Ciepłe światło ma od 2600 K, neutralne około 4000 K, a światło chłodne powyżej 5000 K. Trzeba mieć na uwadze, że skala CCT nie ma nic na wspólnego ze zdolnością odzwierciedlania kolorów przez źródła LED (CRI) ale ma związek z widmem światła i możliwościami podbicia lub zredukowania pewnych kolorów.

Charakter światło wynika z jego widma, a konwencjonalne źródła światła emitują światło w stałych punktach widma. Ponieważ diody LED są wykonane z elementów elektronicznych, można je tak skonfigurować, aby pokazać naturalne kolory świeżej żywności, czego nie potrafią starsze źródła światła.

jaka barwa światła do warzyw i owców

Oświetlenie LED świeżych produktów - lampy

Oświetlenie LED generuje najwyższą jakość światła. Diody LED wytwarzają światło, które znakomicie podkreśla naturalne, bogate kolory i faktury świeżych owoców i warzyw. Ponieważ oświetlenie LED do sklepu sprawia, że świeże produkty wyglądają jeszcze lepiej, więcej klientów jest zachęcanych do zakupów!
Zwiększa to lojalność klientów i wskaźniki powrotu. Ponadto oświetlenie LED do świeżej żywności, pomaga przedłużyć okres jej przydatności do spożycia, w efekcie zmniejsza w ten sposób odpady i oszczędza twoje pieniądze!

Doradca d/s oświetlenia owoców i warzyw Maxi-Light 505-876-434

Oświetlenie specjalistyczne owoców i warzyw - świetlówki LED

Technologia LED do owoców i warzyw poprawia wygląd i sprzedaż tych rodzajów żywności dzięki inżynierii widma. Punkt koloru dla produktu podkreśla w szczególności zielenie, czerwienie i żółcie i znajduje się poniżej poniżej ciała doskonale czarnego przy temperaturze barwowej 3000K. Punkt koloru poniżej ciała doskonale czarnego zapewnia wyższą gamę kolorów i zapewnia w pełni nasycone odwzorowanie kolorów.

Oświetlenie specjalistyczne owoców i warzyw - listwy i taśmy LED

Aby zwiększyć atrakcyjność wizualną, diody LED mogą uwydatnić czerwienie mięsa, podkreślić wygląd owoców i warzyw na targu rolniczym oraz podkreślić chłodne srebrne łuski świeżo złowionych ryb. Właściwe oświetlenie owoców i warzyw nie zmienia kolorów świeżej żywności. Oddają jednak naturalne kolory żywności i podkreślają świeżość produktu. Poprawia to postrzeganie owoców i warzyw przez kupujących i może przeciwdziałać spadkowi sprzedaży.

Exit mobile version