Przejdź do treści

Jaka barwa światła do ryb i owoców morza?

temperatura barwowa światła

Im wyższa jest wartość wyrażona w stopniach Kelwina tym światło jest chłodniejsze i jaśniejsze, odwrotnie im niższa jest ilość stopni Kelwina tym światło jest cieplejsze i bardziej żółte.

Temperatura barwowa światła.

Dobieramy odpowiednią dla asortymentu barwę światła białego.

Temperatura barwowa podaje jak ciepłe jest światło białe. Nie ma tu związku z emisją ciepła, a jedynie z barwą światła: może ona być zimna, neutralna oraz ciepła. Jednostką temperatury barwowej jest stopień Kelwina.

CEL: Dobrze dobrana barwa światła zwiększa poczucie komfortu widzenia i poprawia kolorystykę.
EFEKT: Barwa światła może aktywizować do działania – podjęcia decyzji o zakupie.

Podsumowanie: temperatura barwowa światła określa barwę światła białego, jej jednostką jest Kelwin [K]

Specjalistyczne rozwiązania oświetleniowe do ryb i owoców morza

Jaka barwa światła do ryb i owoców morza?

Tak więc ryby i owoce morza oświetla światłem czerwonawym lub lekko błękitnym w zależności od rodzaju.

Inaczej będziemy dobierać barwę światła do łososia, tuńczyka oraz innych ryb o czerwonym mięsie. To samo dotyczy krewetek i krabów. Te towary oświetla światłem czerwonawym. Odpowiednia barwa światła dla tego asortymentu to około 2500 Kelwinów

Pozostałe ryby i owoce morza wyglądają świeżo gdy oświetlamy je światłem o lekko błękitnym odcieniu, czyli o temperaturze barwowej z zakresu powyżej 5000 – 5200 – 5500 kelwinów.

Warto zwrócić uwagę na fakt, że światło czerwone postarzy optycznie zarówno te ryby jak i owoce morza, dając efekt nieświeżych produktów.

jaka barwa światła do ryb i owoców morza
jaka barwa światła do ryb i owoców morza
jaka barwa światła do ryb i owoców morza
Jaka barwa światła do ryb i owoców morza?

Oświetlenie led do ryb i owoców morza przyczynia się do zwiększenia obrotów na stoiskach rybnych i z owocami morza, eksponując naturalne kolory, przedłużając okres przydatności do spożycia i minimalizując ryzyko niebezpiecznego rozwoju bakterii. Chociaż zwykłe diody LED mają mniej promieniowania podczerwonego i UV niż inne źródła światła, nadal uszkadzają owoce morza poprzez utlenianie białek i lipidów.

Maxi-Light dzięki optymalizacji oferty możemy zawsze zaoferować naszym Klientom niezwykle atrakcyjne ceny. Mamy wieloletnie doświadczenie w doborze oświetlenia odpowiedniego do różnego rodzaju powierzchni handlowych.

Czym właściwie jest temperatura barwowa?

Temperatura barwowa różni się w zależności od rodzaju źródła światła. Od ciepłego do zimnego:
Płomień świeczki: 1500 K
Żarówka tradycyjna: 2600 – 2700 K
Żarówka halogenowa: 2700 – 3000 K
Świetlówka TL: 4500 – 6500 K
Światło dzienne: 5500 – 7000 K

Dla źródeł światła o barwie światła białej normy określają trzy zasadnicze grupy:

Barwa biała ciepła

Polska norma PN-EN 12464-1 która dotyczy oświetlenia miejsca pracy w budynku określa że, jest to temperatura barwowa niższa niż 3300 K. Diody LED o takiej barwie są zbliżone temperaturą barwową do klasycznych żarówek wolframowych.

Barwa biała neutralna

Według tej samej normy PN-EN 12464-1 jest to temperatura barwowa z zakresu pomiędzy 3300 K a 5300 K. W wypadku diod LED pod pojęciem temperatury barwowej neutralnej rozumiane są zakresy pomiędzy 3800 a 4500 K określane handlowo jako 4000 K. Światło o neutralnej barwie jest maksymalnie zbliżone do czystego światła białego, dzięki czemu pasuje we wszelkich lokalach usługowych (fryzjerskich, kosmetycznych, wizażystka, kwiaciarnia).

Barwa biała zimna

Norma PN-EN 12464-1 przyjmuje że, jest to temperatura barwowa powyżej 5300 K. Diody LED, które dają światło białe chłodne dostarczają większą ilość światła, niż barwy cieplejsze przy tej samej mocy źródła, ich wykorzystanie jest zatem bardziej ekonomiczne. W handlu przyjęte jest określanie diod LED o barwie od 5000 K jako światło zimne.

źródło: http://www.oswietleniesklepow.pl/barwa-swiatla-opraw-sklepowych.html

Jaka barwa światła do ryb i owoców morza?

Jaka barwa światła do ryb i owoców morza?
Różnice w oddawaniu barw CRI 90 oraz CRI 80

Współczynnik oddawania barw CRI

CRI (od ang. colour rendering index), Ra – wskaźnik oddawania barw charakteryzujący źródło światła. Wyrażony jest liczbą z przedziału pomiędzy 0 a 100. Charakteryzuje, jak postrzegane są barwy oświetlanych przedmiotów. Oświetlane przedmioty wyglądają naturalniej im ten wskaźnik jest wyższy. Wraz ze wzrostem barwy są lepiej oddawane aż do CRI 100, co oznacza światło słoneczne dzienne.

CRI równy 100 pokazuje prawdziwe kolory obiektu. Tradycyjne źródła światła: żarowe i halogenowe miały CRI 100. Zazwyczaj źródła światła o CRI od 80 do 89 są uważane za dobre, a te od CRI 90 są doskonałe!

Ogólna zasada brzmi: im wyższy CRI, tym lepsza zdolność oddawania barw.

Zestaw oświetleniowy do warzyw i owoców OPTYMALNY ZŁ 999 / komplet

  • 3 naświetlacze BOSS LED SPOT
  • trzyfazowy szynoprzewód 2m
  • akcesoria montażowe
  • kolor: biały 9016 lub czarny 9005
  • żywotność do 50000 godzin
  • gwarancja 24 miesiące
  • 60% niższy pobór prądu
  • darmowa przesyłka
  • cena netto + 23%VAT
boss led spot white

Zestaw oświetleniowy do warzyw i owoców MESSA LED ZŁ1199 / komplet

  • 3 naświetlacze MESSA LED SPOT
  • trzyfazowy szynoprzewód 2m
  • akcesoria montażowe
  • biały 9016 lub czarny 9005
  • żywotność do 50000 godzin
  • gwarancja 24 miesiące
  • 60% niższy pobór prądu
  • darmowa przesyłka
  • cena netto + 23%VAT
messa led spot white

Zestaw oświetleniowy do warzyw i owoców EKSPERT ZŁ1999 / komplet

  • 6 naświetlaczy BOSS LED SPOT
  • 2 x trzyfazowy szynoprzewód 2m
  • akcesoria montażowe
  • biały 9016 lub czarny 9005
  • żywotność do 50000 godzin
  • gwarancja 24 miesiące
  • 60% niższy pobór prądu
  • darmowa przesyłka
  • cena netto + 23%VAT
boss led spot black
Oświetlenie ryby i owoce morza

Oświetlenie ryby i owoce morza

Właściwe oświetlenie ryb i owoców morza ma ogromny wpływ na zainteresowanie klientów, poziom sprzedaży oraz zmniejszenie strat.

Oświetlenie specjalistyczne do ryb

Oświetlenie specjalistyczne do ryb

Celem specjalistycznego oświetlenia jest podkreślenie świeżości produktów: ryb, sałatek i różnych przetworów rybnych.