Przejdź do treści

Zasady oświetlenia pieczywa

Jako piekarz z pasją z pewnością przywiązujesz dużą wagę do doboru składników i stojących za nimi dostawców. Aby pieczywo i wypieki naprawdę dobrze prezentowały się na półce i w gablocie oraz w pełni przekonały klientów, należy zachować czujność przy wyborze oświetlenia. W zaskakująco wielu piekarniach i cukierniach, pomijane są wydawałoby się oczywiste zasady oświetlenia pieczywa, które pomagają w zwiększeniu sprzedaży.

Doradca d/s oświetlenia stoisk piekarniczych Maxi-Light 505-876-434

Zasady oświetlenia pieczywa

Zasady doboru oświetlenia pieczywa

Dobierając oświetlenie do punktu sprzedaży pieczywa zwróć uwagę na:

  • Temperatura barwy światła białego ciepłego to około 2700K – jest to najlepsza barwa do podkreślenia walorów pieczywa
  • Współczynnik odwzorowania kolorów: CRI>90*
    Rozproszenie lub skupienie strumienia światła – stosujemy zależenie od miejsca i funkcji oświetlenia
  • Intensywność oświetlenia – dzięki naszemu projektowi będzie odpowiednio dobrana do każdej strefy w punkcie handlowym.
  • Energooszczędność – zastosowanie profesjonalnego oświetlenia LED przekłada się w prosty sposób na wysokość rachunków za prąd.

Inne są oczywiście parametry i normy dla okna wystawowego, inne dla półek na ścianie, inne dla koszy z pieczywem, inne w punkcie kasowym.

Wskaźnik oddawania barw CRI / Ra

Wskaźnik oddawania barw, charakteryzujący źródło światła. Wyrażony jest liczbą z przedziału od 0 (dla światła monochromatycznego) do 100 (dla światła białego – widmo ciągłe). Określa, jak dobrze postrzegane są barwy oświetlonych przedmiotów. Im współczynnik ten jest wyższy, tym barwy są lepiej oddawane, a oświetlane przedmioty wyglądają naturalniej. Niskim współczynnikiem CRI charakteryzują się np. niskoprężne lampy sodowe, a wysokim światło słoneczne. Współczynnik CRI równy 100 oznacza, że przedmioty oglądane w tym świetle mają kolory odwzorowane tak, jakby były oświetlone standaryzowanym światłem słonecznym lub promieniowaniem ciała doskonale czarnego.
Źródło https://pl.wikipedia.org/wiki/Wsp%C3%B3%C5%82czynnik_oddawania_barw

Różnica: CRI 90 vs CRI 80

CRI równy 100 pokazuje prawdziwe kolory. Żarowe i halogenowe źródła światła mają CRI 100. Zazwyczaj źródła światła o CRI od 80 do 89 są uważane za dobre, ale te o CRI 90+ są doskonałe!

Ogólna zasada brzmi: im wyższy CRI, tym lepsza zdolność oddawania barw.

Zobacz, co spotka Twoich Klientów jeżeli zostanie źle dobra barwa światła a jego źródło będzie miało za niski indeks oddawania barw (CRI)

Proszę przesunąć linię na środku zdjęcia, żeby zobaczyć jak wygląda źle i dobrze oświetlone stoisko z pieczywem.

Pomysły na oświetlenie piekarni

Zasady oświetlenia pieczywa

Podając słodkie smakołyki, oświetlenie piekarni powinno być wyjątkowe i ciekawe, skupiając się na oferowanych pysznościach. Jeśli potrzebujesz pomocy w zakresie trendów projektowych i pomysłów na oświetlenie wnętrz piekarni, nie szukaj dalej niż nasza szeroka gama ręcznie robionych, unikalnych, zabytkowych lamp, skupiając się na eksponowanych przysmakach i tworząc idealną atmosferę, w której klienci mogą się schować. rogalik lub dwa!

zasady oświetlenia pieczywa
zasady oświetlenia pieczywa

Zasady oświetlenia piekarni

Specjalistyczne oświetlenie dla branży piekarniczej.

Odpowiednie oświetlenie pieczywa powoduje, że zawsze wygląda na super świeże, jak zaraz po wyjęciu z pieca!
Zapach i wygląd pieczywa, miła obsługa oraz odpowiedni wystrój punktu sprzedaży – wszystko to przyciąga uwagę potencjalnych klientów piekarni i cukierni. Badania pokazują, że właściwie zaprojektowana przestrzeń do ekspozycji towaru oraz dobrze dobrane oświetlenie ma bardzo duży wpływ na ostateczną decyzję zakupową klientów piekarni i cukierni i może zwiększyć przychody nawet o 100%.
Maxi-Light

Zapraszamy do współpracy oraz kontaktowania się z nami w kwestiach związanych z oświetleniem firmy, sklepu, biura czy hotelu. Oferowane przez nas oświetlenie spełnia wszelkie wymagane normy stawiane wobec opraw oświetleniowych.

Doradca d/s oświetlenia stoisk mięsnych Maxi-Light 505-876-434

Jak oświetlić otoczenie stoiska piekarniczego?

Produkcja piekarnicza jest medium wizualnym. Obszar produkcji to Twoje studio. Twoi cukiernicy, piekarze i dekoratorzy potrzebują oświetlenia, które zapewni najlepsze warunki do ich pracy. Jeśli okna nie są opcją dla Twojego obszaru produkcyjnego, źródła światła i oprawy LED o zrównoważonym świetle dziennym zapewnią Ci przewagę nad uczynieniem obszaru produkcyjnego lepiej oświetlonym środowiskiem dla Twoich pracowników.

Wysoka jakość oświetlenia ma znaczenie przy sprzedaży pieczywa

Zasady oświetlenia pieczywa
Zasady oświetlenia pieczywa

Projekt oświetlenia jest jednym z ważnych elementów dla sklepu piekarniczego, ponieważ może wpływać na to, jak ludzie po raz pierwszy widzą i ogólnie czują sklep. Wypieki z przyjemnym wizualnie światłem wysokiej jakości z większym prawdopodobieństwem pobudzą apetyt klientów i pomogą w osiągnięciu wyższych przychodów firmy. Aby pozytywnie przykuć uwagę kupujących, oświetlenie powinno być starannie zaprojektowane tak, aby przyczyniało się do poprawy estetyki wnętrz sklepowych oraz pomagało w żywym i wyrazistym wyeksponowaniu kolorów wypieków.

Ponieważ produkty piekarnicze są bardzo wrażliwe na rozpraszanie ciepła i promieniowanie UV, ważne jest, aby wybrać wysokiej jakości oprawy oświetleniowe LED, które są energooszczędne i wolne od promieniowania UV. Wysokiej jakości światło pomaga zachować świeżość i wygląd wypieków oraz ukazać blask kolorów żywności. Dodatkowo, aby wyeksponować wypieki w stylu żywych i wyraźnych form, kolor świateł powinien być spójny, co jest trudne do osiągnięcia, ale nie można go zaniedbać.

Do początku