Profesjonalne oświetlenie żywności
Oświetlenie sklepu spożywczego.
Każdy rodzaj działalności publicznej musi zwracać uwagę na oświetlenie, aby zapewnić sobie pomyślny wynik. Jeśli chodzi o oświetlenie sklepu spożywczego, nie można zaprzeczyć, że ważne jest wyróżnianie produktów w atrakcyjny sposób poprzez odpowiednie oświetlenie. Szczególnym obszarem pod względem instalacji energooszczędnych rozwiązań oświetleniowych jest sala sprzedażna. Patrząc na oświetlenie tematycznych stoisk spożywczych, należy wziąć pod uwagę cztery główne aspekty:
Profesjonalne oświetlenie żywności: natężenie oświetlenia
Wyobraź sobie, że wędrujesz po alejkach sklepu spożywczego. Podziwiaj dobrze oświetlone czerwone pomidory, starannie rozłożone w pobliżu jasnozielonych główek sałaty. Zatrzymaj się, aby popatrzeć na schludne rzędy gotowych szaszłyków. Na koniec rozkoszuj się uroczymi rzędami ciastek w dziale piekarni i ciastek. Wszystkie te wyśmienite produkty spożywcze, które pobudzają zmysł smaku, przyciągają również wzrok kolorami.
Oświetlenie sklepów spożywczych w sprytny sposób uwydatnia piękno żywności i zwraca uwagę konsumenta na szczególnie dobrze wyeksponowane produkty. Odpowiednie oświetlenie wymaga odpowiedniego strumienia światła. To właśnie dobrze dobrane natężenie oświetlenia sprawia, że artykuły spożywcze w sklepie są maksymalnie atrakcyjne. Czytaj dalej, aby znaleźć kilka wskazówek dotyczących wyboru oświetlenia, które sprawi, że Twoje świeże produkty będą na sobie skupiać uwagę twoich klientów.

Profesjonalne oświetlenie żywności: temperatura barwowa światła
Jednym z najważniejszych elementów oświetlenia sekcji produkcyjnej jest dobór odpowiedniej temperatury barwowej. Temperaturę barwową oprawy oświetleniowej można zobaczyć na podstawie tego, czy strumień świetlny jest bardziej żółty (ciepły), czy bardziej po niebiesko-białej (chłodnej) stronie widma.
Rozważając ten ważny element, chcesz trzymać się z dala od cieplejszych opcji, ponieważ chłodniejsze wydruki pozwolą łatwiej pokazać kolory produktów, zamiast rozmyć je cieplejszymi kolorami. Celem oświetlenia w tym obszarze jest sprawienie, aby produkty wyglądały atrakcyjnie i spełniały wysokie standardy, dlatego wybierz temperaturę barwową w zakresie od 4000k do 4500k dla światła, które jest białe, ale nie zbyt niebieskie, aby nadać produktowi zabarwiony wygląd.

Profesjonalne oświetlenie żywności: odwzorowanie koloru
Innym ważnym aspektem dotyczącym koloru w oświetleniu dla działu produkcji jest oddawanie barw. Podczas gdy temperatura jest wyjściem światła na widmo, renderowanie kolorów określa, jak dobrze światło wychwytuje lub podświetla obiekty o różnych kolorach. Ma to kluczowe znaczenie dla skutecznego oświetlenia obszaru produkcyjnego, w którym kolory przedmiotów mogą wahać się od zieleni i fioletu do pomarańczy i czerwieni.
Przy niskim współczynniku oddawania barw (CRI) oprawa oświetleniowa nie będzie w stanie wychwycić tylu kolorów lub różnicy między nimi, co może sprawić, że produkty będą wyglądać mniej niż atrakcyjnie. Większość kupujących wybiera swoje produkty w oparciu o intensywność koloru owoców lub warzyw jako wskaźnik świeżości i jakości.
Bez odpowiednio wysokiego wskaźnika oddawania barw istnieje ryzyko, że owoce i warzywa będą wyglądać mniej atrakcyjnie dla kupujących. Dobrą zasadą jest wybór CRI co najmniej 80+ jako niskiego wyboru, a CRI około 90+ jest rozwiązaniem o wyższej wydajności dla tego obszaru.

Profesjonalne oświetlenie żywności: niska emisja ciepła
Innym aspektem oświetlenia, który jest unikalny dla tego typu powierzchni, jest kwestia wytwarzania ciepła podczas pracy. Podczas gdy większość rozwiązań oświetleniowych w naturalny sposób traci część energii na ciepło, istnieją pewne typy lamp, w których ten problem jest bardziej powszechny. Na przykład żarówki żarowe i halogenowe mogą wytwarzać wysoki poziom ciepła, co może stanowić problem dla każdego miejsca przechowywania łatwo psujących się artykułów spożywczych. Lepiej jest wybrać diodę LED w przypadku opcji bez ogrzewania lub świetlówkę kompaktową w przypadku opcji o niskiej emisji ciepła.

W ciągu ostatnich pięciu lat cena energii elektrycznej wzrosła o ponad 40%. Dzisiaj problem doboru oświetlenia to nie tylko dobranie natężenia światła, ale uzyskanie odpowiedniej jakości światła przy zastosowaniu rozwiązań energooszczędnych.
Oferujemy rozwiązania oparte wyłącznie o moduły ledowe europejskich producentów: Philips, Osram oraz Tridonic.
MAXI-LIGHT to firma specjalizującą się w sprzedaży oświetlenia – mamy na swoim koncie kilkaset wdrożeń oświetlenia przeznaczonego do żywności, głównie w sklepach mięsnych oraz piekarniach oraz sklepach ogólnospożywczych.
Zapraszamy do współpracy oraz kontaktowania się z nami w kwestiach związanych z doborem oświetlenia powierzchni handlowej.
Dzięki optymalizacji oferty możemy zawsze zaoferować naszym Klientom niezwykle atrakcyjne ceny. Mamy wieloletnie doświadczenie w doborze oświetlenia odpowiedniego do różnego rodzaju powierzchni handlowych.
