Przejdź do treści

Jaka barwa światła do warzyw

Jaka barwa światła do warzyw i owoców?

temperatura barwowa światła

Im wyższa jest wartość wyrażona w stopniach Kelwina tym światło jest chłodniejsze i jaśniejsze, odwrotnie im niższa jest ilość stopni Kelwina tym światło jest cieplejsze i bardziej żółte.

Temperatura barwowa światła.

Dobieramy odpowiednią dla asortymentu barwę światła białego.

Temperatura barwowa podaje jak ciepłe jest światło białe. Nie ma tu związku z emisją ciepła, a jedynie z barwą światła: może ona być zimna, neutralna oraz ciepła. Jednostką temperatury barwowej jest stopień Kelwina.

CEL: Dobrze dobrana barwa światła zwiększa poczucie komfortu widzenia i poprawia kolorystykę.
EFEKT: Barwa światła może aktywizować do działania – podjęcia decyzji o zakupie.

Podsumowanie: temperatura barwowa światła określa barwę światła białego, jej jednostką jest Kelwin [K]

Specjalistyczne rozwiązania oświetleniowe do warzyw i owoców

Jaka barwa światła do warzyw i owoców?

W zasadzie do prawie wszystkich owoców i warzyw będących w sprzedaży wskazana jest temperatura barwowa światła w okolicy 3000 K. Jest to bezwzględnie najlepsze dobrane światło dla podkreślania szerokiej gamy kolorów różnych gatunków owoców i warzyw.

Trzeba brać pod uwagę, że różne warzywa różnie reagują na światło. Najlepszym przykładem działania światła na plus jest sałata i pozostałe warzywa liściaste. Użycie intensywnego światła podbija tu jasnozielone, żywe kolory. Po drugim końcu są produkty światłoczułe (to w zasadzie te warzywa, które rosną pod ziemią): ziemniaki, warzywa korzeniowe, białe szparagi i cebula. Ponad to nie przepadają za światłem cykoria (staje się gorzka) i grzyby (ulegają szybko światło-degradacji). Produkty te trzeba przechowywać w ciemniejszych warunkach, w obniżonej temperaturze, tak żeby zapobiegać szybkiemu psuciu się.

Podsumowanie: do warzyw i owoców wybierz oświetlenie LED. Diody LED nie emitują promieniowania UV i IR, dzięki czemu unikniesz silnych przebarwień. Dodatkowo, oprawy z COB LED nie generują ciepła w kierunku świecenia. Oczywiście wszystkie źródła światła wytwarzają ciepło, jednak światło LED wytwarza znacznie mniej ciepła niż starsze źródła halogenowe, sodowe i metahalogenkowe. Dzięki temu wysychanie warzyw i owoców jest znacząco mniejsze.

jaka barwa światła do warzyw i owców
jaka barwa światła do warzyw i owców
Jaka barwa światła do warzyw
Jaka barwa światła do warzyw i owoców?

Unikaj oświetlenia, które jest zbyt żółte lub pomarańczowe, ale nie jest zbyt jasne i białe, aby nie „wypłukało” całego koloru z warzyw i owoców. Zakres temperatur barwowych pomiędzy 2800k a 3200k w diodach LED będzie działał najlepiej.

Nasza sugestia: warzywa można podzielić na pięć głównych grup kolorystycznych – czerwony, pomarańczowo-żółty, biało-brązowy, zielony i niebiesko-fioletowy. Wybieraj i grupuj z każdej gamy kolorów wspólnie.

Kolor danej żywności może również wpływać na nasze postrzeganie smaków, aromatów lub zapachów i często kojarzymy pewne kolory z określonymi smakami: różowy ze słodyczami, niebieski ze słonymi potrawami, a kolor czerwony z pikantnymi.

Czym właściwie jest temperatura barwowa?

Temperatura barwowa różni się w zależności od rodzaju źródła światła. Od ciepłego do zimnego:
Płomień świeczki: 1500 K
Żarówka tradycyjna: 2600 – 2700 K
Żarówka halogenowa: 2700 – 3000 K
Świetlówka TL: 4500 – 6500 K
Światło dzienne: 5500 – 7000 K

Dla źródeł światła o barwie światła białej normy określają trzy zasadnicze grupy:

Barwa biała ciepła

Polska norma PN-EN 12464-1 która dotyczy oświetlenia miejsca pracy w budynku określa że, jest to temperatura barwowa niższa niż 3300 K. Diody LED o takiej barwie są zbliżone temperaturą barwową do klasycznych żarówek wolframowych.

Barwa biała neutralna

Według tej samej normy PN-EN 12464-1 jest to temperatura barwowa z zakresu pomiędzy 3300 K a 5300 K. W wypadku diod LED pod pojęciem temperatury barwowej neutralnej rozumiane są zakresy pomiędzy 3800 a 4500 K określane handlowo jako 4000 K. Światło o neutralnej barwie jest maksymalnie zbliżone do czystego światła białego, dzięki czemu pasuje we wszelkich lokalach usługowych (fryzjerskich, kosmetycznych, wizażystka, kwiaciarnia).

Barwa biała zimna

Norma PN-EN 12464-1 przyjmuje że, jest to temperatura barwowa powyżej 5300 K. Diody LED, które dają światło białe chłodne dostarczają większą ilość światła, niż barwy cieplejsze przy tej samej mocy źródła, ich wykorzystanie jest zatem bardziej ekonomiczne. W handlu przyjęte jest określanie diod LED o barwie od 5000 K jako światło zimne.

źródło: http://www.oswietleniesklepow.pl/barwa-swiatla-opraw-sklepowych.html

Jaka barwa światła do warzyw i owoców?

Zobacz, co spotka Twoich Klientów jeżeli zostanie źle dobra barwa światła a jego źródło będzie miało za niski indeks oddawania barw (CRI)

Proszę przesunąć linię na środku zdjęcia, żeby zobaczyć jak wygląda źle i dobrze oświetlone stoisko z warzywami i owocami.

Zakres kolorów pozostaje niezmieniony, ale niektóre produkty spożywcze będą wydawać się jaśniejsze lub ciemniejsze i być może mniej atrakcyjne w zbyt niskim CRI.

CRI 90

CRI 80

Współczynnik oddawania barw CRI

CRI (od ang. colour rendering index), Ra – wskaźnik oddawania barw charakteryzujący źródło światła. Wyrażony jest liczbą z przedziału pomiędzy 0 a 100. Charakteryzuje, jak postrzegane są barwy oświetlanych przedmiotów. Oświetlane przedmioty wyglądają naturalniej im ten wskaźnik jest wyższy. Wraz ze wzrostem barwy są lepiej oddawane aż do CRI 100, co oznacza światło słoneczne dzienne.

CRI równy 100 pokazuje prawdziwe kolory obiektu. Tradycyjne źródła światła: żarowe i halogenowe miały CRI 100. Zazwyczaj źródła światła o CRI od 80 do 89 są uważane za dobre, a te od CRI 90 są doskonałe!

Ogólna zasada brzmi: im wyższy CRI, tym lepsza zdolność oddawania barw.

messa led spot white
Messa led spot z modułem do warzyw i owoców
Maxi-Light
Maxi-Light polski producent oświetlenia do żywności

Kolory natury, które warto eksponować

Kolor jedzenia ma spory wpływ na nasz wybór tego, co jemy. Instynktownie preferujemy kolory czerwony, pomarańczowy i żółty od zielonego i niebieskiego, które mają tendencję do przedstawiania goryczy i utleniania.

W świecie roślin kolory pochodzą z czterech głównych pigmentów:

Chlorofil w zielonych warzywach

Karotenoidy (β-karoten, luteina, zeaksantyna, likopen) sprawiają, że marchewka jest pomarańczowa, a pomidory czerwone

Antocyjany (cyjanidyna, delfinidyna, malwidyna) odpowiedzialne za czerwony, fioletowy, niebieski, a nawet czarny kolor rzodkiewek, bakłażanów, karczochów, winogron, czarnego ryżu i jeżyn

Flawonole (kwerektyna, mirycetyna, kemferol) nadające wielu rodzajom owoców i warzyw ich żółty odcień

Wszystkie barwniki ulegają degradacji po zebraniu owoców lub warzyw, przyspieszając tym samym naturalną przemianę chemiczną i klimatyczną.

 

Jaka barwa światła do warzyw i owoców?
Maxi-Light sprawdzony dostawca oświetlenia
Maxi-Light sprawdzony dostawca oświetlenia

Technologia LED do owoców i warzyw poprawia wygląd i sprzedaż tych rodzajów żywności dzięki inżynierii widma. Punkt koloru dla produktu podkreśla w szczególności zielenie, czerwienie i żółcie i znajduje się poniżej temperatury barwowej 3000K oraz  zapewnia wyższą gamę kolorów plus w pełni nasycone odwzorowanie kolorów.