Oświetlenie owoców warzyw
Spis treści
Oświetlenie owoców warzyw – po prostu smakowity widok!
Okazuje się, że same cechy produktów spożywczych to za mało. Argumentem decydującym o wyborze konkretnych produktów jest przede wszystkim ich wygląd. Poza samym właściwym rozmieszczeniem owoców i warzyw kluczową rolę odgrywa właściwie dobrane oświetlenie. Nasze oświetlenie oddaje idealnie żywe kolory najsmaczniejszych owoców i warzyw.
Owoce i warzywa stanowią specyficzne wyzwanie w oświetleniu żywności. Źle dobrane oświetlenie generuje większe straty. Zmniejszenie tych strat wymaga zrozumienia czynników biologicznych i środowiskowych. Owoce i warzywa podlegają ciągłym zmianom jak: dojrzewanie, wysychanie, procesy gnilne i więdnięcie.
Nieustanne „oddychanie” owoców i warzyw przekształca glukozę do CO2 i wodę za pomocą tlenu, uwalniając energia, której owoce i warzywa potrzebują do utrzymania wewnętrznej integralność. Przy przechowywaniu starzenie się jest więc ciągłym procesem i pogarsza wygląd.
Dodatkowym problemem jest utrata wody. Jest to główną przyczyną pogorszenia wyglądu (więdnięcie i wysychanie), pogorszenie jakości (zmiękczenie, utrata chrupkości i soczystości) i bezpośrednich strat ilościowych. Szybkość utraty wody jest bezpośrednio związana z wpływem takich czynników jak: temperatura, względna wilgotność otoczenia, przepływ powietrza i ciśnienie atmosferyczne.
Doradca d/s oświetlenia owoców i warzyw Maxi-Light 505-876-434

Oświetlenie owoców warzyw - zasady
Na podstawie danych z przeprowadzonych na całym świecie badań oraz naszego wieloletniego doświadczenia, kiedy pomagaliśmy
sprzedawcom detalicznym oświetlać świeże owoce i warzywa w najlepszy możliwy sposób, mamy następujące porady:
- odpowiednie natężenie strumienia światła
- dobrana do asortymentu barwa światła białego
- dostatecznie wysoki stopień oddawania barw
- niska emisja ciepła w stronę produktów
Wyobraź sobie, że wędrujesz po alejkach sklepu spożywczego. Podziwiaj dobrze oświetlone czerwone pomidory, starannie rozłożone w pobliżu jasnozielonych główek sałaty. Zatrzymaj się, aby popatrzeć na schludne rzędy gotowych szaszłyków. Na koniec rozkoszuj się uroczymi rzędami ciastek w dziale piekarni i ciastek. Wszystkie te wyśmienite produkty spożywcze, które pobudzają zmysł smaku, przyciągają również wzrok kolorami.
Oświetlenie sklepów spożywczych w sprytny sposób uwydatnia piękno żywności i zwraca uwagę konsumenta na szczególnie dobrze wyeksponowane produkty. Odpowiednie oświetlenie wymaga odpowiedniego strumienia światła. To właśnie dobrze dobrane natężenie oświetlenia sprawia, że artykuły spożywcze w sklepie są maksymalnie atrakcyjne. Czytaj dalej, aby znaleźć kilka wskazówek dotyczących wyboru oświetlenia, które sprawi, że Twoje świeże produkty będą na sobie skupiać uwagę twoich klientów.
Oświetlenie owoców warzyw - barwa światła
Temperatura barwowa światła
Jednym z najważniejszych elementów oświetlenia sekcji produkcyjnej jest dobór odpowiedniej temperatury barwowej. Temperaturę barwową oprawy oświetleniowej można zobaczyć na podstawie tego, czy strumień świetlny jest bardziej żółty (ciepły), czy bardziej po niebiesko-białej (chłodnej) stronie widma.
Rozważając ten ważny element, chcesz trzymać się z dala od cieplejszych opcji, ponieważ chłodniejsze wydruki pozwolą łatwiej pokazać kolory produktów, zamiast rozmyć je cieplejszymi kolorami. Celem oświetlenia w tym obszarze jest sprawienie, aby produkty wyglądały atrakcyjnie i spełniały wysokie standardy, dlatego wybierz temperaturę barwową w zakresie od 28000k do 3500k dla światła, które jest białe, ale nie zbyt niebieskie, aby nadać produktowi zabarwiony wygląd.


Przesuń suwak, żeby zobaczyć różnicę pomiędzy CRI 90 i CRI 80. Zbyt niski wskaźnik odwzorowania barw (CRI / Ra) ma negatywny wpływ na wygląd owoców i warzyw przez co pośrednio wpływa na niższą sprzedaż.
Oświetlenie owoców warzyw CRI / Ra
Wskaźnik oddawania barw CRI / Ra
Oświetlenie owoców warzyw - błędy
Odwzorowanie koloru
Ma to kluczowe znaczenie dla skutecznego oświetlenia obszaru produkcyjnego, w którym kolory przedmiotów mogą wahać się od zieleni i fioletu do pomarańczy i czerwieni. Przy niskim współczynniku oddawania barw (CRI) oprawa oświetleniowa nie będzie w stanie wychwycić tylu kolorów lub różnicy między nimi, co może sprawić, że produkty będą wyglądać mniej niż atrakcyjnie.
Większość kupujących wybiera swoje produkty w oparciu o intensywność koloru owoców lub warzyw jako wskaźnik świeżości i jakości. Bez odpowiednio wysokiego wskaźnika oddawania barw istnieje ryzyko, że owoce i warzywa będą wyglądać mniej atrakcyjnie dla kupujących. Dobrą zasadą jest wybór CRI co najmniej 80+ jako niskiego wyboru, a CRI około 90+ jest rozwiązaniem o wyższej wydajności dla tego obszaru.
Oświetlenie owoców warzyw - Lampy i źródła światła
Oświetlenie owoce warzywa - naświetlacze LED
BOSS LED SPOT dostawcy energii nienawidzą tej lampy
Reflektor klasy Premium do owoców i warzyw wykonany z aluminium, przeznaczony do montażu na szynoprzewodzie trójfazowym. Najlepszy moduł LED COB dający perfekcyjne i równomierne światło (CRI 90). Przeznaczony na stoiska z żywnością.
Naświetlacze sklepowe LED to rodzaj lamp energooszczędnych, w których jako źródeł światła użyto bardzo wydajnych diod COB LED (5W-40W) austriackiej produkcji. Ich kolosalną zaletą jest energooszczędność oraz wieloletnia żywotność (30-50 tys godzin).


Oświetlenie owoców warzyw - świetlówki LED
Świetlówki LED zaprojektowane z myślą o obszarze supermarketu gdzie sprzedawane są świeże owoce i warzywa. Dają jednolity kolor światła w jasnych kolorach, dzięki czemu świeże obszary są jaśniejsze, więcej funkcji; zgodnie z różnymi regionami różnych lamp pasujących do świeżej żywności, popraw koordynację uczniów świeżego obszaru przestrzeni, optymalizując oświetlenie świeżego obszaru, aby przyciągnąć klientów w celu promowania konsumpcji; Zawierają światło podczerwone, bez promieniowania UV, bez promieniowania cieplnego, skutecznie zapewniają zachowanie towaru. Skutecznie wydłużają okres przydatności do spożycia świeżej żywności;
Zielony jest „żywym kolorem”, który daje poczucie wigoru, wydajności i witalności natury, a więcej w sektorach świeżych owoców i warzyw; czerwone mięso jest powszechnie używane do podświetlania świeżego mięsa, tworząc pomyślną świąteczną atmosferę. Miękki i jasnożółty, stosowany w pieczywie spożywczym, wypiekach i innych artykułach oświetleniowych, poprawia strefę świeżej żywności, przyciągając klientów, stymulując w ten sposób konsumpcję.
Oświetlenie owoców warzyw - listwy i taśmy LED
Owoce i warzywa – taśma led
Najbardziej odpowiednim kolorem dla owoców i warzyw jest miękka czysta biel, a oryginalne kolory tych produktów mogą naprawdę odbijać się w świetle.
Niektóre warzywa są również bardzo wrażliwe na ciepło i odblaski, dlatego najlepszym wyborem są źródła światła LED, które są jasne i nie generują zbyt dużo ciepła.
To rozwiązanie oświetleniowe jest równie odpowiednie dla kwiatów.

Oświetlenie owoców warzyw - niska emisja ciepła
Innym aspektem oświetlenia, który jest unikalny dla tego typu powierzchni, jest kwestia wytwarzania ciepła podczas pracy. Podczas gdy większość rozwiązań oświetleniowych w naturalny sposób traci część energii na ciepło, istnieją pewne typy lamp, w których ten problem jest bardziej powszechny. Na przykład żarówki żarowe i halogenowe mogą wytwarzać wysoki poziom ciepła, co może stanowić problem dla każdego miejsca przechowywania łatwo psujących się artykułów spożywczych. Lepiej jest wybrać diodę LED w przypadku opcji bez ogrzewania lub świetlówkę kompaktową w przypadku opcji o niskiej emisji ciepła.
Uwagi:
– Ziemniaki powinny być przechowywane jak najwięcej w ciemności, ale gdy są oświetlone powstaje w nich solanina w wyniku niewłaściwego składowania.
– Zioła i sałaty zyskują dzięki dobrze dobranemu oświetleniu.
Doradca d/s oświetlenia owoców i warzyw Maxi-Light 505-876-434