Przejdź do treści

Oświetlenie stoisk alkoholowych

Oświetlenie stoisk alkoholowych

W mniejszych sklepach  stoiska z alkoholem są zlokalizowane z reguły za ladą sprzedażową i mają obsługę ekspedientów. W tej sytuacji alkohol jest prezentowany na regałach oraz w szafach chłodniczych.

W dużych super i hipermarketach regały z napojami alkoholowymi znajdziemy pośród innych artykułów spożywczych. Jedynie luksusowe trunki z są sprzedawane z ekskluzywnych regałów z  lustrami,  niezależnym oświetleniem i przeszkleniami.

Zainteresowanie klientów jest wstępem do udanego handlu. Alejki między regałami muszą być dobrze doświetlone. Ma to  zapewnić dobrą widoczność, bezpieczeństwo i nieskrępowany ruch. Regały, półki oraz lodówki muszą kusić szeroką, dobrze oświetloną ofertą alkoholi. Gondole i szczyty gondoli trzeba tak doświetlić, żeby klienci mogli impulsowo ulegać pokusom promocji.

Oświetlenie stoisk alkoholowych

Istnieją różne sposoby oświetlania stoisk alkoholowych, również w sklepach specjalistycznych sprzedających tylko alkohole.

Stoisko alkoholowe – zasady oświetlenia:

– oświetlenie zalewowe całej powierzchni handlowej. W tej sytuacji ważne aby  barwa i natężenie światła były właściwie dobrane do asortymentu,
– oświetlenie akcentujące: reflektory LED do stoisk z winami i trunkami luksusowymi,
– doświetlenie półek taśmami, profilami i listwami oświetleniowymi LED.

Oświetlenie stoisk alkoholowych
Oświetlenie stoisk alkoholowych

Oświetlenie stoisk alkoholowych: podstawy

Innym istotnym aspektem dobrego przechowywania wina jest regulowana temperatura. W miarę możliwości unikaj starych technologii oświetleniowych (żarówek, halogenów itp.), które bardzo się nagrzewają i mogą przyczynić się do pogorszenia smaku.

Porada: Unikaj bezpośredniego silnego strumienia świetlnego skierowanego na butelki z winem i preferuj niskie moce opraw LED. Jeśli to możliwe, preferujemy oświetlenie pośrednie, na przykład przy podświetleniu półek.

Oświetlenie stoisk alkoholowych - wino i światło


Czy światło wpływa na wino?
Tak, światło wpływa na wino. Ale zależy to od rodzaju światła, siły światła, czasu ekspozycji, rodzaju wina i rodzaju butelki wina, w której znajduje się wino

Jak światło wpływa na wino
Światło może zmienić skład chemiczny wina — podobnie jak tlen i temperaturę — i spowodować wady wina. Powstałe wino jest znane jako lekkie uderzenie. Oznacza to, że wino jest przedwcześnie starzone, a jego smak, aromat, kolor i odczucia w ustach zostały nieodwracalnie zmienione na gorsze.

Dzieje się tak, ponieważ światło powoduje szybsze tworzenie się związków siarki w winie. Wina o lekkim uderzeniu mają zatem aromaty i profile smakowe gotowanej kapusty czy zgniłego jajka, które przekraczają próg sensoryczny.

Oświetlenie stoisk alkoholowych

Specjalistyczne rozwiązania oświetleniowe do stoisk alkoholowych

Jaki rodzaj światła wpływa na wino?

Bezpośrednie światło słoneczne oraz elektryczne lampy fluorescencyjne i UV (na przykład w piwnicy na wino) mogą powodować wady wina.

Na jakie wina ma wpływ światło?

Podczas gdy wszystkie rodzaje wina są pod wpływem światła, im jaśniejsze wino, tym łatwiej będzie pod wpływem światła. Czerwone wina pochłaniają więcej promieniowania z ekspozycji na promieniowanie UV. Ale mają również wyższe stężenie tanin, które minimalizują wpływ tego narażenia, chociaż stężenie to spada wraz z dojrzałym czerwonym winem.

Na jaki rodzaj butelek wina wpływa światło?

Każda butelka zapewni pewien poziom ochrony przed ekspozycją na światło, ale im ciemniejsza, tym lepiej. Wpływ ma również kształt butelki i kierunek padania światła. 

Badanie wykazały, że wina niemusujące i musujące butelkowane w przezroczystym szkle i umieszczone 35 centymetrów od dwóch 40-watowych lamp fluorescencyjnych wykazały zauważalny wzrost aromatów uderzonych światłem po około 3,5 godzinach. Ten sam eksperyment z zielonymi butelkami wykazał porównywalne zmiany po około 20-30 godzinach. Stwierdzono jednak, że bursztynowe butelki zapewniają lepszą ochronę niż przezroczyste i zielone butelki. Szkło przezroczyste jest gorsze od szkła zielonego jest gorsze od szkła bursztynowego.

Ile światła jest szkodliwe dla przechowywanego wina?

Każda ilość bezpośredniego światła może niekorzystnie wpłynąć na jakość wina. Ale możliwe jest ilościowe określenie wpływu czasu.

Wspomniane powyżej badanie, w którym wystawienie wina na dwie 40-watowe żarówki z bliskiej odległości jest nietypową ekspozycją na światło. Pomocne są ustalenia dotyczące koloru butelki. Ale szybkość, z jaką wino rozwinęło wady, jest funkcją tego, jak agresywnie wino zostało wystawione na działanie światła. Inne badanie próbowało naśladować typowe światło znalezione w sklepie z winami. Badanie to wykazało, że prawie wszystkie wina po 200-500 godzinach doświadczyły lekkich błędów.

 

Jeśli Twoje miejsce do przechowywania wina jest zaprojektowane tak, aby eksponować Twoją kolekcję, rozważ przyjrzenie się butelkami wina o ulepszonych właściwościach filtrowania światła. W tym momencie unikanie naturalnego światła jest standardem branżowym. Podobnie każde inne oświetlenie, które emituje promienie UV, każde o dużej intensywności (wysokiej mocy).

Sklep monopolowy jest szczególnie trudny do oświetlenia. Rzeczywiście, chodzi tu o przyciągnięcie wzroku klientów do butelek, ale także o ochronę najrzadszych, najstarszych, a przez to najdroższych win i roczników!

To, co musisz wiedzieć i szczególnie wziąć pod uwagę przy tworzeniu swojego sklepu z winami, to fakt, że światło może mieć szkodliwy wpływ na Twoje butelki, dlatego lepiej ograniczyć dopływ światła, aby uniknąć pogorszenia smaku. Rzeczywiście, białe światło, a głównie fale niebieskie i fioletowe, jest odpowiedzialne za reakcję chemiczną, która zmienia smak wina. Zjawisko to nazywane jest „smakiem światła”. Wina białe, a w szczególności szampan, są bardzo dotknięte tym zjawiskiem. Dlatego lepiej unikać stosowania źródeł fluorescencyjnych, które emitują w całym spektrum światła.Innym istotnym aspektem dobrego przechowywania wina jest regulowana temperatura. W miarę możliwości unikaj starych technologii oświetleniowych (żarówek, halogenów itp.), które bardzo się nagrzewają i mogą przyczynić się do pogorszenia smaku.

Jaka barwa światła do alkoholu?

Preferowane są zatem oprawy LED, ponieważ umożliwiają one spełnienie tych dwóch kryteriów: po pierwsze, diody LED nagrzewają się znacznie mniej, a często są wyposażone w wewnętrzne systemy chłodzenia (radiatory). Następnie temperaturę barwową diod LED można bardzo precyzyjnie dobrać, ponieważ zależy ona od warstw materiałów wybranych podczas produkcji. Możesz więc zdecydować się na oprawy o bardzo ciepłej temperaturze barwowej. Radzimy nie przekraczać 2700K dla świateł bardzo blisko butelek. W pozostałej części sklepu, jeśli chcesz pozostać na bardziej klasycznym i bielszym świetle, nie przekraczaj 3000K.

Unikaj bezpośredniego bardzo silnego oświetlenia butelek lub preferuj niskie moce. Jeśli to możliwe, preferuj pośrednie systemy oświetleniowe lub bardzo dobrze kierowane oświetlenie, unikając niepotrzebnych odbłysków.

oswietlenie do wina

Oświetlenie stoisk alkoholowych

Jaki rodzaj oświetlenia jest najlepszy do piwnicy na wino?

Oświetlenie LED z możliwością ściemniania to najlepsze oświetlenie do piwnicy na wino. Żaden rodzaj oświetlenia nie rozwiąże całkowicie problemu wad wina spowodowanych światłem. Ale najlepiej jest użyć ściemnialnych świateł LED, ponieważ wydzielają one minimalnie ciepło i mogą mieć przyciemnioną jasność w razie potrzeby. Światła bez diod LED, nawet jeśli nie mają bezpośredniego kontaktu z twoimi winami, wydzielają dużo ciepła, które może zmienić temperaturę w twojej piwnicy i „ugotować” wino — co jest słowem używanym do określania wad wina związanych z wysoką temperaturą. Przynajmniej możesz wybrać oświetlenie, które nie stanie się zmienną w ustawieniu i utrzymaniu optymalnej temperatury w Twojej piwnicy na wino.

Oświetlenie stoisk alkoholowych

Oddajemy w Wasze ręce klucze do ograniczenia „smaku światła”, który z łatwością mógłby zamienić najlepsze szampany w wina kiepskiej jakości.

Wykorzystujemy swoje ponad 15-letnie doświadczenie w projektach luksusowych sklepów i hoteli: „Odnieśliśmy sukces z wąskimi strumieniami światła, nie więcej niż 2700 K, wysokimi lumenami i wysokim CRI90 naszych opraw LED. Umiejscowienie jest kluczowe. Jedno światło nad każdym rzędem butelek wina rozmieszczonych strategicznie, aby butelki świeciły od góry do dołu”.

Maxi-Light sprawdzony dostawca oświetlenia
Maxi-Light sprawdzony dostawca oświetlenia
oswietlenie do wina market
Do początku