Przejdź do treści

Oświetlenie specjalistyczne mięso wędliny

Kluczem do ekspozycji mięsa w handlu detalicznym jest prezentacja produktów mięsnych w atrakcyjnym i zbywalnym formacie. Skuteczna sprzedaż zależy od świeżego wyglądu, akceptowalnej jakości produktu przy braku nieprawidłowych cech, w tym nieatrakcyjnego koloru, nadmiernego wycieku w opakowaniu lub odwodnienia. Rolą oświetlenia jest pokazanie prawdziwej jakości produktu wieprzowego, bez umniejszania wyglądu i oszukiwania klienta co do jakości produktu.

Oświetlenie może przyspieszyć odbarwienie produktu, ale jest niezbędne w marketingu i prezentacji wieprzowiny, zarówno w przypadku sprzedaży tradycyjnej, jak i sprzedaży gotowej. Podstawową filozofią jest to, że zadowoleni klienci są stałymi i lojalnymi klientami. Stoisko mięsne definiujemy jako oferowanie produktów pod oświetleniem w opakowaniu detalicznym lub na wagę, przechowywanych zwykle w ladzie chłodniczej . Ekspozycja to nie to samo co przechowywanie, co oznacza trzymanie produktu w ciemności i zwykle nie na sprzedaż. Niektórzy używają terminu przechowywanie, gdy naprawdę mają na myśli ekspozycję towarów na sprzedaż.

Oświetlenie specjalistyczne mięso wędliny
Oświetlenie specjalistyczne do mięsa i wędlin

Nie wszystkie raporty są zgodne co do tego, czy ekspozycja na światło powoduje przebarwienia mięsa. Większość prac w tym obszarze została wykonana z wołowiną, ponieważ większa zawartość mioglobiny i intensywniejszy kolor ułatwia dostrzeżenie i scharakteryzowanie zmian kolorów. Jednak wyniki z wołowiną mogą pomóc w zrozumieniu możliwego wpływu na wieprzowinę.

Szereg oferowanym na ryku systemów oświetleniowych jest satysfakcjonujących do ekspozycji mięsa i wędlin. Najbardziej zalecane są te o temperaturze barwowej od 2900 do 3750° Kelvina. Zalecane jest natężenie światła wyświetlacza od 750 do 1500 lumenów. Zalety marketingowe jaśniejszego oświetlenia naświetlaczy LED należy zestawić niestety z szybszym pogorszeniem kolorów przy tym intensywniejszym oświetleniu.

Oświetlenie specjalistyczne mięso wędliny – parametry a przechowywanie.

Stwierdzono doświadczalnie, że oświetlenie LED o intensywności od 650 do 2000 lumenów nie powodowało utraty koloru wołowiny podczas 3-dniowej ekspozycji. Zaobserwowano stałą zmianę koloru świeżej wołowiny z jasnoczerwonej na matowoczerwoną podczas dwudniowej ekspozycji świeżej wołowiny na 300-400 lumenów światła fluorescencyjnego.

Stwierdzono również, że steki z polędwicy wołowej przechowywane w ciemności w temperaturze -3°C przez 10 dni zmieniły tylko nieznacznie wizualny kolor. Steki trzymane pod światłem 1200 lumenów miękkiego białego światła LED wyraźnie odbarwiały się po 5 dniach i nadal stawały się coraz mniej pożądane przy dłuższym wystawieniu. Steki przechowywane w ciemności przez 3, 5 lub 7 dni przed ekspozycją wykazywały trwałość podobną do tych umieszczanych w ekspozycji bez wcześniejszego czasu przechowywania.

Odbarwienie wieprzowiny pod wpływem oświetlenia jest związane z wyższą temperaturą powierzchni produktu, ale natężenie światła, które nie podnosi temperatury powierzchni, nie wpływa na odbarwienie świeżych kotletów wieprzowych.

Oświetlenie specjalistyczne mięso wędliny

Wędlina jest bardzo podatna na działanie tlenu w opakowaniu i przedstawia inną sytuację niż mięso świeże. Przechowywanie szynki pakowanej próżniowo w ciemności przez cztery dni zmniejsza zawartość tlenu w opakowaniu, co skutkowało doskonałą stabilnością koloru, gdy produkt był eksponowany. Zarządzanie utwardzonym produktem w tym scenariuszu pomogło przezwyciężyć niepożądane skutki, jakie może mieć tlen, gdy produkty są wystawione na działanie światła.

Specjalnie do oświetlenia LED mięsa i wędlin

Świeże mięso ma różne kolory od jasno różowego do ciemnoczerwonego, i chociaż kolor nie ma wpływu na smak, kruchość i soczystość to ma wpływ na decyzje kupujących. Badania rynku dowodzą, że klienci sklepów mięsnych chętniej wybierają te elementy mięsa, które są bardziej czerwone, czyli mają kolor charakterystyczny dla świeżego mięsa: wołowego, wieprzowego, drobiowego czy baraniny.

Dzięki właściwie dobranemu rozwiązaniu jesteśmy w stanie:
Podkreślić świeżość Państwa produktów dzięki właściwie dobranym filtrom – dedykowanym specjalnie do oświetlenia mięsa i wędlin
Dobrać takie rozwiązanie które pozwoli na minimalizację temperatury emitowanej przez źródła światła – w trosce o maksymalną ochronę Państwa produktów 

Zaproponować oświetlenie lad chłodniczych, które podkreśli najistotniejsze walory produktów mięsnych – świeżość, kruchość, soczystość. (nie wiem czy ten punkt jest zgodny z prawdą?) – jeśli nie jest zgodny z prawdą to proponuję taki: Zaproponować połączenie światła rozproszonego ze światłem akcentującym w poszczególnych obszarach sprzedażowych. Oświetlić obszar kasowy/ladę w sposób przyjazny zarówno w punktu widzenia pracowników jak i klientów 

Jak zoptymalizować zużycie energii w sklepie spożywczym?

Zobacz szczegóły

Zobacz szczegóły na Maxi-Light

boss led spot black
boss led spot black

Oświetlenie specjalistyczne mięso wędliny zestaw OPTYMALNY ZŁ 999 / komplet

  • 3 naświetlacze BOSS LED SPOT COB MEAT
  • trzyfazowy szynoprzewód 2m
  • akcesoria montażowe
  • kolor: biały 9016 lub czarny 9005
  • żywotność do 50000 godzin
  • gwarancja 24 miesiące
  • 60% niższy pobór prądu
  • darmowa przesyłka
  • cena netto + 23%VAT
boss led spot white

Oświetlenie specjalistyczne mięso wędliny zestaw MESSA LED ZŁ1199 / komplet

  • 3 naświetlacze MESSA LED SPOT COB MEAT
  • trzyfazowy szynoprzewód 2m
  • akcesoria montażowe
  • biały 9016 lub czarny 9005
  • żywotność do 50000 godzin
  • gwarancja 24 miesiące
  • 60% niższy pobór prądu
  • darmowa przesyłka
  • cena netto + 23%VAT
messa led spot white

Oświetlenie specjalistyczne mięso wędliny zestaw EKSPERT ZŁ1999 / komplet

  • 6 naświetlaczy BOSS LED SPOT COB MEAT
  • 2 x trzyfazowy szynoprzewód 2m
  • akcesoria montażowe
  • biały 9016 lub czarny 9005
  • żywotność do 50000 godzin
  • gwarancja 24 miesiące
  • 60% niższy pobór prądu
  • darmowa przesyłka
  • cena netto + 23%VAT
boss led spot black

Barwa światła wpływa na naszą percepcję. Dlatego dużą wagę przywiązujemy do odpowiedniej temperatury barwowej oświetlenia w sklepach.

Kluczem do ekspozycji mięsa w handlu detalicznym jest prezentacja produktów mięsnych w atrakcyjnym i zbywalnym formacie.

Jak korzystać z czerwonego oświetlenia LED, aby zminimalizować przebarwienia mięsa i stworzyć atrakcyjne i kuszące gabloty na mięso.

Błędy, które popełniasz w oświetleniu swojej sklepu mięsnego, mają negatywny wpływ na wizerunek, jaki Twój wizerunek przekazuje klientom,