Przejdź do treści
Oświetlenie mięsa i wędlin
Oświetlenie mięsa i wędlin

Co oznacza nowoczesna jakość oświetlenia do mięsa?

Oświetlenie mięsa i wędlin

Do specjalistycznego oświetlenia sklepu mięsnego czy stoiska mięsno-   wędliniarskiego z reguły wykorzystuje oprawy typu downlight oraz naświetlacze (projektory) sklepowe LED, na źródła metahalogenkowe oraz white soda. Oprawy oświetleniowe LED posiadają moduły COB LED o odpowiedniej barwie, natomiast metahalogeny stosowane są w oprawach wyposażonych w dodatkowe filtry do oświetlania mięsa i wyrobów mięsnych. Specyfiką sklepów mięsnych oraz stoisk mięsno-wędliniarskich jest dominacja kolorów od jasno do ciemnoczerwonego. Aby uwypuklić te kolory zaleca się stosowanie źródeł o barwie ciepłej ( o temperaturze barwowej w zakresie 2700K lub 3000K). Moduły COB LED są specjalnie projektowane do tego celu i ich światło posiada odpowiednie widmo.

  • naświetlacze LED zużywają od 30 do 70% energii mniej
  • żywotność modułów LED wynosi około 50 000 godzin (12 lat)
  • gwarancja Maxi-Light 24 miesiące
  • LED Tridonic podzespoły (moduł + zasilacz) gwarancja 5 lat
  • zwrot różnicy cen przy inwestycji w LED trwa około 12 miesięcy
  • pełna oferta oświetlenia do sklepów mięsnych

Oświetlenie mięsa i wędlin

Oświetlenie LED nad lady chłodnicze na świeże mięso

Jak korzystać z czerwonego oświetlenia LED, aby zminimalizować przebarwienia mięsa i stworzyć atrakcyjne i kuszące gabloty na mięso.
W przeciwieństwie do owoców i warzyw, gdzie produkty są bardziej zaangażowane, wizualne wskazówki, które otrzymujemy od produktów mięsnych, są bardziej istotne i mają większy wpływ na nasze decyzje zakupowe. Nawet bez opakowań próżniowych raczej nie wykorzystalibyśmy zmysłu dotyku i węchu do oceny surowego mięsa.

Oświetlenie mięsa i wędlin jak to widać?

Oświetliliśmy już setki sklepów ponieważ mamy bardzo konkurencyjne ceny.

Klienci patrzą, jak zabarwione, zarumienione i czerwone mięso. Ta informacja mówi nam, jak zdrowa i bezpieczna byłaby konsumpcja żywności. Możemy ocenić, jak świeże są produkty i jak długo się psują.

Detaliści mają za zadanie zapewnić odpowiednie oświetlenie, aby komunikować autentyczny status mięsa, co umożliwia klientom podejmowanie właściwych decyzji zakupowych. Rozwiązania w odcieniu czerwonym firmy Maxi-Light są specjalnie opracowane, aby ulepszyć witryny ekspozycyjne na świeże mięso.

oswietlenie miesa i wedlin
Oświetlenie mięsa i wędlin

Oświetlenie mięsa i wędlin – wady

Przebarwienia mięsa – ostrzeżenie natury.

Barwa surowego mięsa odbarwia się, gdy się psuje, to stary jak czas mechanizm ostrzegawczy. Przemysł znalazł wiele sposobów na opóźnienie tego procesu, wykorzystując opakowania, konserwanty i chłodzenie, ale jak dotąd nie znaleźliśmy sposobu na całkowite powstrzymanie marnowania żywności. Nawet w ciemności wszystkie potrawy starzeją się.

Dla detalistów wyzwaniem jest zaprezentowanie produktów, aby umożliwić szybki zwrot sprzedaży i zminimalizować marnowanie żywności. Ponieważ decyzja o zakupie opiera się na wyglądzie kosmetycznym mięsa, wszelkie łagodne przebarwienia, mimo że nie są problemem jakościowym, są postrzegane przez klienta negatywnie i mogą hamować zakup.

Oświetlenie mięsa i wędlin – CRI

Autentyczna kolory – tutaj też może pomóc oświetlenie LED.

Rozwiązania Maxi-Light LED doskonale nadają się do tego zastosowania z kilku powodów. Oprawy nie zawierają promieniowania UV i IR oraz nie generują nadmiaru ciepła. Dzięki temu opakowanie nie blaknie ani nie stanowi bariery w przekazywaniu ważnych informacji. Rozwiązania Maxi-Light LED obejmują szersze spektrum kolorów niż tradycyjne świetlówki, dzięki czemu są w stanie zapewnić środowisko, w którym odzwierciedlane są prawdziwe kolory mięsa, a klienci mogą analizować te cenne informacje.

W ten sposób każde zastosowanie oświetlenia LED w sklepie mięsnym może podwoić oszczędności. Z jednej strony zmniejsza koszty energii elektrycznej na oświetlenie, a z drugiej spada zużyciem energii elektrycznej konieczne do chłodzenia produktów.

Świetlówki LED do lad chłodniczych z mięsem.

Świetlówki LED doskonale nadają się do oświetlania mięsa. Generowane światło jeszcze intensywniej wydobywa kolor mięsa. Diody LED działają bezpośrednio z kolorem ciała i dlatego są jeszcze bardziej energooszczędne niż zwykłe białe diody LED.

Światło UV ze świetlówek (w końcu do ok. 8% światła) powoduje, że powierzchnia mięsa szybko się utlenia i może uszkadzać struktury komórkowe. Już po kilku godzinach mięso w ladach chłodniczych ze świetlówkami może wyglądać bardzo nieapetycznie.

Ta tuba jest idealna do oświetlania mięsa, więc świetnie nadaje się do rzeźników i sklepów mięsnych. Oświetlenie jeszcze intensywniej wydobywa kolor mięsa. Diody LED współdziałają bezpośrednio z kolorem mięsa i dlatego są jeszcze bardziej energooszczędne niż zwykłe białe diody LED.